Esport Wiki

Den nye dreng i sportsklassen, Esport, er de senere år rykket ud af teenageværelserne og ind i de store arenaer rundt om i verden, hvor topprofessionelle spiller kæmper om millioner af kroner.

Sporten har udviklet sig lynhurtigt og er på rekordtid blevet accepteret af store dele af befolkningen som en sportsgren på linje med de traditionelle fodbold og håndbold. Her er et kort overblik over eSports historiske baggrund og nuværende status.

Hvornår startede Esport?

Fænomenet kan egentlig spores helt tilbage til 1970’erne og 1980’erne, hvor man man sad mange i samme rum og kæmpede om at få highscore i et af datidens spil som Space Invaders, som er et meget primitivt spil, der går ud på at skyde UFO’er og undgå selv at blive ramt.

Det udviklede sig hurtigt i 1990’erne, da internet gjorde sit indtog. Og gennem dette årti holdt blandt andre Nintendo store turneringer i USA, og i sluthalvfemserne blev den såkaldte Cyberathlete Professional League dannet, hvor der for første gang blev konkurreret i spil som Counter-Strike, Quake og Warcraft.

I 2000 tog det fart i Asien, da Sydkorea oprettede verdens første eSports-forbund som en del af deres kulturministerium.

Siden 2010 har det udviklet sig til det, man kender i dag med store, prestigefulde turneringer med enorme pengepræmier og stor mediebevågenhed.

Hvad er eSport?

eSport er en samling af computerspil, der bliver dyrket på højt niveau. De mest kendte spil i Danmark er CS:GO, LoL, Hearthstone, DOTA 2 og Call of Duty. På professionelt niveau er der mange penge i sporten, og især fodboldklubber har over de seneste år i stor stil investeret i eSport, hvor de ser et stort potentiale.

Det, at sporten udøves på højt niveau, betyder ikke, at man selv skal være på højt niveau for at være med. Der kommer flere og flere foreninger i Danmark, der tilbyder eSport, ligesom der er stadig er flere efterskoler- og ungdomsklubber, der tilbyder eSport-linjer.

Fakta om eSport

De højeste præmiepuljer

DOTA 2 er generelt det spil, der har de største præmiepuljer, og otte af top 10-turneringerne målt på pengepræmier har været i netop det spil. Man kan generelt godt regne med, at turneringerne i det enkelte spil med de største præmiepuljer er de mest populære turneringer – både når det kommer til seerne og spillerne. Herunder er en liste over de største pengepræmier i de enkelte spil.

 • DOTA 2: The International 2017 – $24.687.919
 • League of Legends: LoL 2016 World Championship – $5.070.000
 • Smite: Smite World Championship 2015 – $2.612.259
 • Halo World Championship 2016, Halo, $2.500.000
 • Call of Duty: Call of Duty XP Championship 2016 – $2.000.000
 • Counter-Strike: World Electronic Sports Games 2016 – $1.500.000
 • Hearthstone: BizzCon 2016 – $1.000.000

De 5 mest streamede spil på Twitch

 1. League of Legends
 2. Counter-Strike: Global Offensive
 3. DOTA 2
 4. Hearthstone
 5. Rocket League

De bedste Esport hold

Det er svært at sige nøjagtigt hvilke hold, der er de bedste, da ranglisterne opdateres ofte, og det giver naturligvis store forskydninger blandt top 20-holdene i alle spillene.

I øjeblikket er nummer et i de største spil som følger:

DOTA 2: Team Liquid, Europa
League of Legends: Samsung Galaxy, Sydkorea
Hearthstone: Pavel, Rusland (individuelle spillere)
Counter-Strike: SK Gaming, Brasilien
Heroes of the Storm: MVP Black, Sydkorea
Overwatch: GC Busan, Sydkorea
StarCraft II: soO, Sydkorea (individuelle spillere)

Som man kan se, er sydkoreanerne godt repræsenteret, og det er generelt gældende hele vejen ned gennem top 20-listerne. Koreanerne har også anset disse spil som sportsgrene siden år 2000, og derfor giver det naturligvis mening, at de er langt med talentudvikling og professionalisme.